Microsoft je američka softverska tvrtka. Osnovali su je 1975. godine Bill Gates i Paul Allen. Osnovna djelatnost tvrtke je razvoj osnovnog računalnog softvera poput operacijskih sustava, razvojnih alata, uredskih programa, baza podataka...

Microsoft danas drži znatan dio tržišta operacijskih sustava, internetskih pretraživača, uredskog softvera i razvojnih alata.

Na tržištu operacijskih sustava namijenjenim osobnim računalima, Windowsi drži daleko najveći dio tržišnog udjela. Na tržištu operacijskih sustava namijenjenih poslužiteljima (serveri), Microsoft je pak suočen sa snažnom konkurencijom drugih operacijskih sustava.

Microsoftovog internetski pretraživač Internet Explorer raširen je prije svega zato što dolazi upakiran u novije verzije Windows operacijskih sustava. Takva vrsta isporuke rezultirala je optužbom Microsofta za monopolizam na američkom sudu.

Microsoft je dominantan i na tržištu uredskih programa sa svojim paketom Microsoft Office.
 
OEM je način licenciranja predviđen za trajni zakup licenci pri kupovini novih računara.

Nažalost, nije moguće sve Microsoft proizvode nabaviti na ovaj način, uobičajeno se kroz OEM sistem licenciranja nabavljaju Microsoft Windows operativni sistemi i Microsoft Office.

Ukoliko je broj licenci bilo kog Microsoft softvera koji vam je neophodan manji od 5, OEM je uz FPP, jedini način nabavke koji imate na raspolaganju.

Glavni nedostatak ovog vida liceniranja je činjenica da se softver “vezuje” za računar na kome je instaliran, postaje njegov sastavni deo i ne može se legalno prebaciti na drugi računar.
Microsoft Open Licence Program je sistem za trajno licenciranje korisnika sa manjim i srednjim brojem računara.

U program se mogu uključiti svi korisnici koji kupuju bar 5 licenci bilo koje vrste i u bilo kojoj kombinaciji. Jedini uslov za sklapanje OLP sporazuma je postojanje legalnog operativnog sistema na računarima.

OLP sporazum traje dve godine i u tom periodu omogućava korisniku kupovinu dodatnih licenci po istom nivou cena po kojima je sporazum sklopljen i ostvarena prva porudžbina.

Licence obuhvaćene OLP nisu vremenski ograničene tj. i po isteku OLP sporazuma ostaju u vašem trajnom vlasništvu bez ikakavih dodatnih troškova.
Šta je Microsoft Open Value Subscription Licence (OVS)?
Microsoft Open Value Subscription (OVS) je program trogodišnjeg zakupa licenci za korišćenje softvera na svim računarima u preduzećima koja raspolažu sa najmanje 5 računara.

Program OVS donosi kompletno rešenje, jer uključuje sledeće osnovne komponente:

Microsoft Windows Professional Upgrade
Microsoft Office Professional
Microsoft Office Small Business Edition
Microsoft Core CAL (Client Access License), i obuhvata u sebi CAL-ove za sledeće serverske proizvode:
Windows Server CAL, Exchange CAL, Sharepoint CAL i SMS CAL Microsoft Small Business Server CAL

Licence za navedene proizvode možete poručiti pojedinačno po vašem izboru ili kao celinu u vidu platforme (OVS Desktop Professional Platforma ili OVS Small Business platforma) što vam donosi dodatnih 5% popusta u odnosu na kupovinu samo pojedinih komponenti platforme.

Ugovor o zakupu licenci zaključujete na tri godine i možete ga prekinuti po isteku svake godine.

Potpisivanjem OVS ugovora stičete pravo korišćenja najnovije verzije softvera koji ste odabrali kao i mogućnost prelaska na novije verzije koje se u toku trajanja ugovora pojave na tržištu tzv.
Software Assurance. To konkretno znači da za vreme trajanja ugovora možete u svakom trenutku preći sa npr. Windows XP na Windows Vistu ili npr. sa Office 2003 na Office 2007 bez ikakvih dodatnih plaćanja.

Izabrani softver možete koristiti u različitim jezičkim varijantama, pod uslovom da je željeni jezik podržan.
Srpski jezički paket postoji za osnovne komponente OVS-a, Windows i Office.
Program OVS uključuje podršku preko telefona i na sajtu, koju drugi programi licenciranja ne uključuju. Moguć je, naravno, dogovor i o drugim vidovima Microsoftove tehničke pomoći na različitim nivoima.

Na svim računarima koje nabavite do kraja godine u kojoj ste zaključili ugovor o zakupu licenci možete legalno da koristite sve programe za koje ste zaključili ugovor.
Početkom svake nove godišnjice plaćate zakupninu za licence zavisno od trenutnog (novog) broja kompjutera. Ovde skrećemo pažnju na to da u ovom slučaju na kupljene računare u toku godine nemate dodatne troškove jer i na novim računarima imate pravo na korišćenje softvera koji ste licencirali OVS ugovorom. Ove računare prijavljujete tek u narednoj godini.

Po isteku trogodišnjeg ugovora o zakupu, imate tri mogućnosti:
da novim ugovorom produžite zakup softvera da raskinete ugovor i sa računara uklonite softver iz OVS ugovora da otkupite licence za trajno korišćenje
Top